'Scheldebrouwerij' te 's-Gravenpolder

Begin 2008 is de Scheldebrouwerij verhuisd van 's-Gravenpolder naar het Belgische Meer. Informatie over de huidige brouwerij is te vinden op hun homepage: http://www.scheldebrouwerij.be.


Bierbrouwen was in de vroege Middeleeuwen een huisambacht, men brouwde voor eigen gebruik. Wanneer men teveel bier gebrouwen had, hing men een kruik aan de gevel ten teken dat iedereen welkom was om een beker bier te komen drinken. Zo ontstonden de 'teercamers' en herbergen.
In 's-Gravenpolder, een dorp in de zak van Zuid-Beveland, stond sinds 1994 een ambachtelijke bierbrouwerij. Hier werd Scheldebier gebrouwen. Speciaalbier met een volle smaak op natuurlijke basis gebrouwen.
Het tweede logo van de brouwerij bestond uit een anker, verwijzend naar de rivier de Schelde, twee graanaren en een hopbel, verwijzend naar de brouwerij.
De brouwerij was gevestigd op het Industrieterrein B (van Bier), Rangeerstraat 1 in 's-Gravenpolder.


Het assortiment van de Scheldebrouwerij bestond op het moment van vertrek uit 's-Gravenpolder uit:

Lamme Goedzak Blond
De levensgenieter uit de verhalen van Tijl Uilenspiegel, de bolle Bourgondiër die van lekker eten en een goede kroes bier hield, inspireerde tot het brouwen van dit volmoutbier van hoge gisting. Gebrouwen uit bleekmout en caramelmout en stevig gehopt met Saas- en Spalthop is dit een blond bier voor de liefhebber, die voor robuuste hopbitterheid niet uit de weg gaat. Lamme Godzak is een specialiteit van 7% vol.alc.


De Zeezuiper Tripel
is een goudblond, moutig natuurbier van hoge gisting met 8% alcohol. Door bij het brouwen gebruik te maken van enkele bijzondere ingrediënten, Koriander en Curacaoschil, heeft dit bier een geheel eigen karakter meegekregen. Het is verder gebrouwen uit bleke mout, amber mout, Hersbrücker hop, Saazer hop, witte kandijsuiker en bovengist.


Strandgaper
is echt een bier voor vis- en schelpgerechten. Met de volle smaak en een frisse zoetbittere afdronk is dit een bier bij uitstek om van te genieten bij een mosselmaaltijd. Het is een amberblond bier van 6,2% vol. alc., gebrouwen uit bleke mout, Münchenermout en caramout. De hopsoorten Hallertau en Saaz worden tijdens het koken toegevoegd. De witte kandijsuiker zorgt voor de nagisting. Strandgaper: het enige echte Zeeuwse Mosselbier!


Witheer
is speciaal gebrouwen ter promotie van de Middelburgse Abdij. De naam van dit witbier verwijst naar de Noberwijneorde die in 1127 de abdij in Middelburg heeft gesticht. De kanunniken van deze orde droegen witte pijen en werden daarom ook wel de witheren genoemd. Bijzonder aan dit bier is er naast de traditionele mouten ook tarwe- en havermout er in zijn verwerkt. Deze granen maken het bier zacht en goed drinkbaar.


Merck toch hoe sterck
is de toepasselijke naam van het 'sterckste' bier van de Scheldebrouwerij met niet minder dan 9 % vol.alc. De naam is ontleend aan de titel van het volkslied van Bergen op Zoom, in de 17e eeuw geschreven door Adriaan Valerius naar aanleiding van een afgeslagen aanval van de Spaanse troepen op Bergen op Zoom. Gebrouwen uit maar liefst vier soorten mout en twee soorten hop, met een kruidige toets van koriander en afgerond met echte donkere kandijsuiker voor nagisting op fles. Een gerstewijn om echt even voor te gaan zitten!


Dulle Griet Donker
rondborstig en eigenzinnig. Zo kan dit bier van de Scheldebrouwerij het best worden getypeerd. Ga maar na, roodbruin van kleur, aromatisch moutig en zoet in haar smaak en maar liefst met 8,5% vol. alc. Dulle Griet is de naam die de Gentenaren aan hun krachtige kanon gaven.


Mug Bitter
is een relatief licht speciaalbier van slechts 5% alc.vol., maar verrassend smaakvol met een karakteristieke hopbitterheid. 'Geen smaeck zo soet als 't Zeeuwse Bitter doet !'
De naam is afkomstig van Braai-Tapperij-Restaurant 'De Mug' aan de Vlasmarkt in Middelburg. "Mug Bitter' werd sinds 1988 gebrouwen door brouwerij 't IJ in Amsterdam gebrouwen. Maar vanaf mei 1997 wordt dit Zeeuwse bier op Zeeuwse bodum gebrouwen. En onthoud : 'MUG bitter, Much better !!!'


Oesterstout
wordt gefilterd over oesterschelpen. Hierdoor krijgt het bier een vleugje zeesmaak. Dit bier is niet echt bitter. Het is donker als de nacht. Het wordt door kenners als een van de betere bieren omschreven. Het alcoholpercentage ligt op 8,5% alc.vol.


't Schoenlappertje
is het enige echte Nederlandse fruitbier met 5% alc.vol. Ambachtelijk gebrouwen met Zeeuwse zwarte bessen uit de Zak van Zuid-Beveland. In deze streek wordt 75% van de zwarte bessen in Nederland geteeld, een geurige blauw-zwarte bes, die van oudsher 'Schoenlappertje' wordt genoemd. Dankzij de zwarte bessen heeft het bier een opvallend helrode kleur, een fruitig aroma en een fris-zurige afdronk.


Wildebok
is een seizoensbier. Een bruinrode bokbier met 6,5% vol.alc. en een ronde caramelmoutige smaak. Een bier om ook buiten het bokseizoen nog eens lekker van te genieten.


De bovenstaande etiketten zijn getekend door Jos Thommassen uit Breda. Hij maakt o.a. tekeningen in het AD en de Automatiseringsgids. Op de etiketten staan twee wilde mannen afgebeeld. Van origine dragen deze wilde mannen met hun houten knots het wapenschild van Bergen op Zoom. In de volksmond worden onze wilde mannen Knots en Knuppel genoemd.

 

Scheldebrouwerij
Industrieterrein B (van Bier), Rangeerstraat 1, 's-Gravenpolder

 

Deze foto is genomen in februari 2007.

brouwerij

etiketten

glazen

viltjes

home